فهرست مطالب

فناوری و دانش پژوهی در تعلیم و تربیت - پیاپی 1 (پاییز 1400)

نشریه فناوری و دانش پژوهی در تعلیم و تربیت
پیاپی 1 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره اسلامی نژاد*، علی اصغر سالاری صفحات 1-9

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تدریس مبتنی بر الگوی هفت مرحله ای آیزنکرافت بر درگیری و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه اول مدارس شهر بابک انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی  با گروه آزمایش و گواه وطرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه مورد مطالعه دانش آموزان پایه هشتم دوره متوسطه بودند. نمونه مورد مطالعه، 40 دانش آموز یکی ازمدارس متوسطه شهرستان شهربابک که به روش در دسترس انتخاب و دو کلاس پایه هشتم به صورت تصادفی به دو گروه 20 نفره تقسیم شدند مداخله آموزشی از طریق اجرای بسته آموزشی، آموزش بر اساس دیدگاه آیزنکرافت (2003) برای گروه آزمایش شد. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه های درگیری تحصیلی ریو (2013) و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (مورگان - جینکز، 1999) استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره تحلیل گردید. نتایج بیانگر آن است که میزان خود کارآمدی و درگیری تحصیلی در دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با دانش آموزان گروه کنترل بالاتر بود بر این اساس با توجه به تاثیر این شیوه تدریس بر بهبود خود کار آمدی و درگیری و مشارکت فراگیران در فرایند آموزش به مدرسان و طراحان آموزشی استفاده از الگو ها و راهبردهای جدید آموزش و یادگیری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الگوی یادگیری آیزنکرافت، درگیری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • طیبه حجتی، روژینا احمدپور*، محمد آرمند صفحات 10-20
    پژوهش حاضر با هدف بررسی چالش ها و مشکلات آموزش مجازی از نظر معلمان و مدیران مدارس ابتدایی شهرستان دهاقان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه (210N=) معلمان و مدیران مدارس ابتدایی شهرستان دهاقان در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 132 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آن توسط پانلی از متخصصان تایید گردید و پایایی آن از طریق روش آلفای کرونباخ 76/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، و استنباطی (ضریب تغییرات CV) و نرم افزار 23 SPSS استفاده شد. نتایج به دست آمده بیانگر آن بود که مدیران آموزش مجازی مشکلات آموزش مجازی را در مولفه های فنی، حقوقی، سازمانی و مالی در حد بالایی ارزیابی کرده اند، در حالی که مشکلات آموزش مجازی در مولفه های فرهنگی، شناختی، اجرایی، آموزشی را در حد متوسط ارزیابی نموده اند. در نهایت می توان گفت، هوشمندسازی مدارس، نیازمند توجه بیشتری از سوی معلمان و مدیران در سازمان آموزش و پرورش است.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، چالشها، مدارس ابتدایی
  • محمد احمدی ده قطب الدینی* صفحات 21-32
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات مستقیم و غیر مستقیم باورها، نگرش و نیت رفتاری کاربرد فناوری بر پایداری معلم در آموزش با فناوری انجام گرفت. به این منظور از روش همبستگی استفاده شد و 150 معلم از بین 255 معلم شهر شهربابک بر طبق جدول نمونه گیری تصادفی کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری خوشهای دو مرحله ای انتخاب شد. داده ها با استفاده پرسشنامه TAM و خرده مقیاس پایداری در آموزش با ICT جمعآوری شد و با روش تحلیل مسیر تحلیل شد. نتایج نشان داد اثر مستقیم نیت رفتاری کاربرد فناوری و نگرش نسبت به کاربرد فناوری بر پایداری معلمان در آموزش با فناوری مثبت و معنیدار است اما اثر مستقیم باورهای سهولت و سودمندی ادراک شده کاربرد فناوری بر پایداری معلمان در آموزش با فناوری معنی دار نبود.. نتایج واسط های ساده نشان داد نگرش نسبت به کاربرد فناوری نقش واسط های مثبت و معنی داری در رابطه بین سهولت ادراک شده کاربرد فناوری و پایداری در آموزش با فناوری و نیت رفتاری کاربرد فناوری نقش واسط های مثبت و معنی داری در رابطه بین سودمندی ادراک شده کاربرد فناوری و پایداری در آموزش با فناوری دارد. نتایج واسط های زنجیرهای نیز نشان داد زنجیره نیت رفتاری و سودمندی ادراک شده کاربرد فناوری و زنجیره نیت رفتاری و نگرش نسبت کاربرد فناوری نقش واسط های مثبت و معنی داری در رابطه بین سهولت ادراک شده کاربرد فناوری با پایداری در آموزش با فناوری دارند. این نتایج نشان داد نیت رفتاری و نگرش نسبت به کاربرد فناوری نقش مهمی در پایداری در کاربرد فناوری در فرایند آموزش معلمان ایفاء می کنند.
    کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری، نیت رفتاری کاربرد فناوری، پایداری در کاربرد فناوری در آموزش
  • محمدحسن دشتی خویدکی*، حیدر حسینی، سمانه طایفی صفحات 33-42

    هدف از این مطالعه بررسی نقش میانجی وابستگی به اینترنت در رابطه بین اضطراب کامپیوتر و آسیب های اسکلتی در دانشجویان پیام نور یزد در  دوران همه گیری کرونا بود. در این پژوهش جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور استان یزد بودند که بصورت تمام شمار تعداد 357 نفر بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش سه پرسشنامه ی اسکلتی- عضلانی نوردیک (1987)، پرسشنامه اضطراب کامپیوتر هاینس؛ گلاس و نایت(1987) و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1996) بود. نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد بین اضطراب کامپیوتر و آسیب های اسکلتی با ضریب 54/0، بین وابستگی به اینترنت و آسیب های اسکلتی با ضریب 39/0 و بین اضطراب کامپیوتر و وابستگی به اینترنت با ضریب 69/0 رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج  حاصل از معادلات ساختاری در بررسی مدل نشان داد اضطراب کامپیوتر با ضریب 57/0 بر آسیبهای اسکلتی، وابستگی اینترنت با ضریب 20/0 بر آسیب های اسکلتی و اضطراب کامپیوتر با ضریب 80/0 بر وابستگی به اینترنت تاثیر دارد. همچنین مدل تحقیق اثر غیر مستقیم اضطراب کامپیوتر بر آسیب های اسکلتی  با نقش میانجی وابستگی به اینترنت را با ضریب 16/0 نشان داد. بنابراین مدل تحقیق مورد تایید قرا می گیرد با استفاده به ضرورت استفاده از فضای آموزش مجازی، به والدین و کلیه دست اندر کاران آموزشی و دانشگاهی توصیه می شودد که راهکاری مناسب شناسایی نموده و راهکارهای جایگزین مانند برنامه ریزی دوره های ورزشی و تمرینات روزانه متناسب با ساعات کلاس های مجازی دانشجویان برای جلوگیری از استفاده مفرط به اینترنت و دیگر اعتیاد های رفتاری برای پیشگیری از ابتلا به آسیب های اسکلتی برگزینند.

    کلیدواژگان: آسیب های اسکلتی، اضطراب کامپیوتر، دانشجویان، وابستگی به اینترنت
  • علی رادمهر* صفحات 43-51
    هدف از پژوهش حاضر فهم تجارب زیسته معلمان از چالش ها و فرصت های آموزش شهروند الکترونیک در دوره ابتدایی بود، این پژوهش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. روش گردآوری اطلاعات استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه معلمانی بودند که با موضوع پژوهش آشنایی داشتند، بدین منظور داده ها با مصاحبه از 15 نفر از معلمانی که تجربه زیسته ای در زمینه مورد نظر را داشتند جمع آوری و به روش استرابرت و کارپنتر (2003) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل حاصل از مصاحبه ها حاکی از چهار مضمون اصلی از جمله چالش های فرهنگی، چالش های اجتماعی، چالش های اقتصادی و ساختاری بود و 19 زیر مضمون در قالب فرصت و چالش ها شامل مشارکت همه جانبه، آشنایی با تنوع، بلوغ فرهنگی، تمرکز بر علایق کودک، ماهیت غیر تجویزی، دوری از تعصب، کاربردی بودن، مقرون به صرفه بودن، پرهیز از هدر رفت منابع، از بین رفتن ارتباط خشک بین معلم و یادگیرنده، ارتباط مستقیم بین معلم و یادگیرنده، خطر گسست فرهنگی، کلیشه های قومی و فرهنگی، خودشیفتگی فرهنگی، خطر چند پاره شدن فکری، خطر خود برتری برتر بینی، هزینه زیاد زیرساختی، ساختار پیچیده و چند لایه و آشفتگی بود. بنابراین میتوان گفت آموزش شهروند الکترونیک با چالش ها و فرصت های متعددی همراه است، فلذا برای پرداختن به این نوع از آموزش در دوره ابتدایی توجه به این چالش ها در عناصر مختلف برنامه درسی بسیار حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: آموزش، شهروند الکترونیک، دوره ابتدایی
  • الهه دیباج* صفحات 52-60
    هدف این تحقیق بررسی بهبود مهارت های شغلی معلمان در بستر یادگیری الکترونیکی بود. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی و برحسب روش گردآوری داده ها و یا ماهیت پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمام معلمان ابتدایی مدارس دخترانه شهرستان خمینی شهر استان اصفهان به تعداد 350 نفر بوده و از میان ایشان، با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 185 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری در این پژوهش، طبقه ای نسبتی بود. ابزار مورد استفاده شامل دو پرسشنامه یادگیری الکترونیکی واتکین و همکاران (2004) و بهبود مهارت های شغلی (محقق ساخته) بود. روایی و پایایی ابزارها مورد سنجش قرار گرفت و مورد تایید واقع شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گروهی با استفاده از نرم افزار Spss-21 و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL-v8.80 استفاده گردید. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان دادند که یادگیری الکترونیکی، همبستگی مثبت با مهارت شغلی دارد. می توان چنین نتیجه گرفت که فرضیه تاثیرگذاری یادگیری الکترونیکی بر مهارت شغلی پذیرفته می شود.
    کلیدواژگان: بهبود، مهارت های شغلی معلمان، یادگیری الکترونیکی، مهارت شناختی، مهارت نگرشی-رفتاری، مهارت مدیریتی
|
  • Tahereh Eslaminejad *, AliAsghar Salari Pages 1-9

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching based on the seven-step learning model of Eisenkraft on academic involvement and self-efficacy of high school students in Share Babak district, the research method was the quasi-experimental method, with the pre-test and post-test and control group. The statistical population in this study included all male students in the eighth grade of high school. The study sample consisted of 40 students from two eighth grade classes who were selected by convenience sampling and randomly designed into two groups. The experimental group received training based on the Eisenkraft seven-step learning model, (2003), Morgan-Jinquez academic self-efficacy questionnaire (1999) and the Rio academic Involvement Questionnaire (2013) were used for collecting data. Data analysis was performed by the statistical method of univariate analysis of covariance, with SPSS 20 software. The results showed that the teaching based on the seven-step learning model of Eisenckraft significantly increased academic involvement and self-efficacy in the post-test stage in the target community. Therefore, due to the positive effect of this method, teachers and educational designers are recommended to use the strategies of teaching and learning to these skills is provided.

    Keywords: Eisenkraft Based Teaching Model, Academic Involvement, Academic self-efficacy
  • Tayebeh Hojati, Rojina Ahmadpour *, Mohamad Armand Pages 10-20
    This study aimed to investigate the challenges and problems of virtual education from the perspective of teachers and primary school principals in Dehaghan. The research method was a descriptive survey. The statistical population of the study included all (N = 210) teachers and principals of primary schools in Dehaghan city in the academic year 1399-1400, which were selected using the convenience sampling method and based on Krejcie and Morgan table, 132 people were selected as the sample. To collect data, a researcher-made questionnaire was used, the face and content validity of which was confirmed by a panel of experts, and its reliability was obtained through Cronbach's alpha method of 0.76. Descriptive statistics (mean and standard deviation), inferential statistics (CV change coefficient), and SPSS 23 software was used to analyze the data. The results showed that e-learning managers have evaluated the problems of e-learning in technical, legal, organizational, and financial components at a high level, while the problems of e-learning in cultural, cognitive, executive components, have evaluated education as moderate. Finally, it can be said that smartening schools requires more attention from teachers and principals in the education organization.
    Keywords: Virtual Education, Challenges, Primary Schools
  • Mohammad Ahmadi Deh Ghotbaddini * Pages 21-32
    This study aimed to investigate the direct and indirect effect of beliefs (ease and usefulness), attitude, and behavioral intention to use technology on teachers' persistence in teaching with technology. For this purpose, a correlational research method was used and 150 teachers were selected from 255 teachers in Shahr-e Babak according to the Krejcie and Morgan random sampling table by two-stage cluster sampling method. Data were collected using the TAM questionnaire and subscale of persistence in teaching with ICT and analyzed by path analysis method. The results showed that the direct effect of behavioral intention and attitude toward the use of technology on teachers' persistence in teaching with technology was positive and significant but the direct effect of perceived ease and usefulness beliefs of technology use on teachers' persistence in teaching with was not significant. The simple mediating results showed that attitude toward the use of technology plays a positive and significant role in the relationship between perceived ease of use technology and persistence in teaching with technology, and behavioral intention of use technology as a positive and significant mediating role in the relationship between perceived usefulness of use technology and persistence in teaching with technology. The results of serial mediating also showed that the serial of behavioral intention, and perceived usefulness of use technology, and the serial of behavioral intention, and attitude toward the use of technology have a positive and significant mediating role in the relationship between perceived ease of use technology with persistence in teaching with technology. These results showed that behavioral intention and attitudes toward the use of technology play an important role in the persistence in the use of technology in the teachers' teaching process.
    Keywords: Technology Acceptance Model, Behavioral Intention to Use of Technology, Persistence in Use of Technology in Teaching
  • MohammadHassan Dashty *, Heidar Hosseni, Samanh Tayfe Pages 33-42

    Investigating The mediating role of Internet dependence in the relationship between computer anxiety and skeletal injuries in Payame Noor Students University in Yazd during the Corona epidemic is the aim of this study. All physical education students of Payame Noor University of Yazd province (include 357person) , were selected as the statistical sample. The instruments used in this study were three Nordic musculoskeletal questionnaires (1987), Heinz computer anxiety questionnaire; Glass and Knight (1987) and Young Internet Addiction Questionnaire (1996). The results of correlation coefficient showed a direct relationship between computer anxiety and skeletal injuries with a coefficient of 0.54, between Internet dependence and skeletal injuries with a coefficient of 0.39 and between computer anxiety and Internet dependence with a coefficient of 0.69. Also, the results of structural equations in the model study showed that computer anxiety with a coefficient of 0.57 has an effect on skeletal injuries, Internet dependence with a coefficient of 0.20 has an effect on skeletal injuries and computer anxiety with a coefficient of 0.80 has an effect on Internet dependence. The research model also showed the indirect effect of computer anxiety on skeletal injuries with the mediating role of Internet dependence with a coefficient of 0.16. Therefore, the research model is approved. Parents and all those involved in education and academia are advised to identify an appropriate solution and alternative solutions such as the tendency to exercise to fill leisure time appropriate to students to prevent excessive use of the Internet and choose other behavioral addictions.

    Keywords: Skeletal Injuries, Computer anxiety, students, Internet Dependence
  • Ali Radmehr * Pages 43-51
    The purpose of this study was to understand the lived experiences of teachers of the challenges and opportunities of e-citizenship education in elementary school. This qualitative research was conducted using the phenomenological method. The method of data collection was the use of semi-structured interviews. The statistical population of the present study was all teachers who were familiar with the subject. For this purpose, the data were collected by interviewing 15 teachers who had lived experience in the field. And analyzed by Strabert and Carpenter (2003). The analysis of the interviews identified four main themes including cultural challenges, social challenges, economic and structural challenges, and 19 sub-themes. Opportunities and challenges include full participation, familiarity with diversity, cultural maturity, focus on the interests of the child, non-prescriptive nature, avoidance of prejudice, practicality, cost-effectiveness, avoidance of wasted resources, loss of dry communication between teachers and learners, the direct relationship between teacher and learner, risk of cultural rupture, ethnic and cultural stereotypes, cultural narcissism. The risk of intellectual fragmentation was the risk of superior self-exaltation, high cost of infrastructure, complex and multi-layered structure, and confusion. Therefore, it can be said that e-citizen education is associated with many challenges and opportunities. These challenges are very important in the various elements of the curriculum.
    Keywords: Education, e-citizen, elementary school
  • Elahe Dibaj * Pages 52-60
    The purpose of this study was to investigate the improvement of teachers' job skills in the context of e-learning. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection method or nature of research. The statistical population of the present study included all primary school teachers in Khomeini Shahr, Isfahan province, 350 people, and among them, using Cochran's formula, 185 people were selected as the sample size. The sampling method in this study was Stratified Random Sampling. The instruments used included two e-learning questionnaires by Watkin et al. (2004) and Improving Job Skills (researcher-made). The validity and reliability of the instruments were evaluated and confirmed. Data were analyzed using Pearson correlation test and group regression using Spss-21 software and structural equation modeling was used using LISREL-v8.80 software. The results of research findings showed that e-learning has a positive correlation with job skills. It can be concluded that the hypothesis of the effect of e-learning on job skills is accepted.
    Keywords: Improvement, Teachers' Job Skills, E-Learning, Cognitive Skills, Attitude-Behavioral Skills, Management skills